Aktivnosti*

*V nadaljevanju izpostavljamo samo nekatere bolj znane naravne in kulturne znamenitosti, ki si jih lahko ogledate ob obisku pri nas.

Notranjska je pokrajna v Sloveniji, ki zajema njen jugozahodni del. Na tem območju se razprostirajo največji sklenjeni gozdovi na Slovenskem, zato so poleg ljudi stalni prebivalci tudi rjavi medvedi, volkovi, risi, srne, jeleni ter divje mačke. Ker imamo na Notranjskem velik delež neokrnjene narave, se tu nahaja tudi veliko naravnih, svetovno znanih znamenitosti.
Med naravnimi znamenitostmi izstopajo predvsem tri: Cerkniško jezero, Križna jama ter krajinskii park Rakov Škocjan.

slovenija notranjska

CERKNIŠKO JEZERO je eno največjih presihajočih jezer na svetu in kot tako pravi fenomen tako med domačini kot tujimi obiskovalci. V jesenskih in pomladnih mesecih se zaradi obilnega deževja in /ali taljenja snega voda staka na cerkniško polje in preko požiralnikov prodre na površje. Takrat se jezero napolni in tako poplavi kraško polje. Njegova površina je lahko velika tudi 38 km2. Ko je jezero najbolj polno, postane tudi največje jezero  v Sloveniji. Obrat se zgodi, ko prihaja do sušnih obdobjih, ko voda ponikne v podzemlje in se zopet pokaže polje v vsej svoji luči. Za podrobeno razlago delovanja presihajočega jezera priporočamo obisk muzeja Jezerski hram, kjer lahko preko makete spoznate celotno delovanje tega naravnega fenomena. Več informacij o obisku in ponudbi lahko dobite na spletni strani www.jezerski-hram.si

cerknisko jezero 

 

Aktivnosti na Cerkniškem jezeru

1.  Opazovanje ptic in drugih rastlin ter živali
Cerkniško jezero je pomembna točka za gnezdenje in selitev več vrst ogroženih ptic.
Pozimi se tu zadržujejo beločele in sive gosi, race, vidimo lahko tudi orla belorepca, različne trstnice (bičja trstnica), pobrežnike (rdečenogi, pikasti, zelenonogi, močvirski, mali in črni martinci) in velike jate rac plovk. Med ujedami lahko opazimo pepelaste lunje, rdečenoge postovke in nekatere druge vrste.


ptice 1
    
Spomladi, v času gnezdenja, lahko opazimo dve vrsti ptic, ki imata tu edino gnezdišče v Sloveniji – rjavovrati ponirek in škrlatec. Opazimo lahko tudi kostanjevko, bobnarico, kosca, repaljšico in rumeno pastirico.

ptice 22 

Poleti je jezero večino časa suho zato je ptic manj, zadržujejo pa se le v delu, kjer voda zastaja najdlje. Opazovalci ptic so v tem času večkrat videli orla kačarja.
 orel kacar1

Med drugimi živalmi lahko na jezeru vidimo tudi ščuko, menka ter številne redke ter ogrožene vrste rastlin (npr. žužkojeda srednja rosika). Tu raste več kot 150 različnih vrst rastlin, med drugim tudi različne vrste kukavic.

 

2. Kolesarjenje
Prijetna pot okoli jezera je priljubljena destinacija turistov, ki si želijo aktivno preživeti počitnice pri nas. S kolesom se lahko od hiše prenočišč Miškar podate proti jezeru in odkrivate vse njegove lepote. Pot je makedamska in srednje zahtevna.

kolesarjenje proga

3. Pohodništvo
Ravno tako se lahko po poti ob jezeru podate  peš in opazujete ptice ter rastline in fotografirate ta naravni fenomen narave. Na vstopni točki jezera je veliko parkirišče ter v poletnih mesecih tudi informacijska točka za turiste, kjer vas bodo oskrbeli z vsemi informacijami.

4. Vožnja s kanuji
Če želite raziskati jezero v drugi perspektivi, si lahko v času večjega vodostaja izposodite kanu in se podate na edinstveno vodno doživetje.

voznja s kanuji

5. Drsanje
V zimskih mesecih je na jezeru mogoče drsati, če voda ne ponikne in če so temperature dovolj nizke. Vsekakor se je vredno pripeljati do jezera in ga občudovati tudi v zimskih mesecih.

drsanje
 
KRIŽNA JAMA velja za eno najlepših in najbolj ohranjenih vodnih jam na svetu.  Ponaša se s številnimi podzemnimi jezeri s smaragdno zeleno vodo in široko biotsko pestrostjo jamskih živali.  Obisk jame vam omogoči doživetje pristnega podzemnega sveta, saj v njej ni stalne razsvetljave in betonskih poti, nadzoruje pa se tudi število turistov, ki jamo obiščejo, saj jo želijo člani Društva ljubiteljev Križne jame ohraniti v čim bolj naravnem stanju.
Iz hiše Prenočišč Miškar lahko do Križne jame dostopate z avtomobilom (približno 10 minut stran) ali pa s kolesom oziroma peš (dobra ura vožnje).  Za več informacij o obisku in ponudbi si poglejte spletno stran www. krizna-jama.si.


Krizna jama 
Krajinski park RAKOV ŠKOCJAN se nahaja v osrčju Notranjskih gozdov. Gre za kraško dolino med Cerkniškim in Planinskim poljem po kateri teče reka Rak. V območju parka je veliko značilnih kraških pojavov, do katerih vas vodi urejena naravoslovna učna pot. Najbolj obiskani naravni znamenitosti parka sta Veliki in Mali naravni most, ki sta nekoč tvorila strop mogočnih jam.  Ljubitelji narave boste uživali v približno 8 kilometerski hoji po parku, ob tem pa se boste lahko okrepčali tudi v novo odprtem hotelu, ki se nahaja v središču doline.


rakov skocjan
 
Kulturne znamenitosti
Velik spekter kulturnih znamenitosti, ki zajema številne cerkve in kapelice, kozolce, kašče, mline ter žage, govori o pestrosti življenja preteklih rodov na območju Cerknice z okolico.
Med cerkvami lahko izpostavimo cerkev sv. Volbenka v Zelšah, zgrajeno okoli leta 1680, ki je znana po svojem tlorisu, saj ima edina v Sloveniji obliko triperesne deteljice. Zelo je znana po izjemni akustičnosti in zato privablja marsikatere manjše komorne izvajalce, ki v njej izvajajo različne koncerte. Na hribu v središču starega mestnega jedra Cerknice stoji cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, dokončno podobo pa je dobila šele v sredini 16. stoletja. Cerkev zaznamuje prelepa notranjost. Okoli cerkve stoji obzidje, ki je v 15. stoletju služilo obrambi proti Turkom, ki je še danes zelo ohranjeno. Pod cerkvijo se nahajajo tuneli, ki so zasuti, v preteklosti pa so rovi vodili do najbližje reke in kašče s hrano. Celotni taborski kompleks Cerknice je eden največjih in najmočneje utrjenih taborskih kompleksov. Turki so sredi 15. stoletja prvotno cerkev podrli, nato pa so v novi cerkvi zgradili protiturški tabor. Obzidje je imelo 5 kvadratnih stolpov in kašče.


cerkev sv. Volbenka v Zelšah cerkev Marijinega vnebovzetja
   
Najbolj ohranjen grad na Notranjskem je grad Snežnik, ki je bil v sedanji podobi zgrajen leta 1462. V trinadstopnem gradu si lahko ogledate originalno opremo, večinoma iz 19. stoletja in doživite grajski način takratnega življenja. Pot vas vodi do različnih bivalnih prostorov  (npr. egipčanska soba) in opreme tedanjega časa (npr. črna jedilnica, mehanizem obveščanja med grajsko gospodo in slugami, takratni hladnilnik). Več informacij o obisku lahko dobite na spletni strani http://www.nms.si/index.php?Itemid=56&option=com_content&view=article&id=325&lang=sl .


grad sneznik 
Ogledate si lahko tudi ruševine gradu Šteberk, ki se nahajajo blizu vasi Žerovnica. Vidne so le še skromne ruševine, vendar je grad pomemben kot kulturna dediščina, saj igra ključno vlogo v lokalni legendi o nastanku cerkniškega jezera.


grad stenberg   

Ko se boste sprehajali ali kolesarili po poteh Notranjske, boste ob rekah naleteli na večje število mlinov in žag, po poljih pa boste opazili zanimive lesene, s strani odprte stavbe - kozolce. V preteklosti so bili namenjeni sušenju žita in trave, danes pa jih le malo služi prvotnemu namenu. V Sloveniji lahko najdemo približno 80% vseh kozolcev, kar še dodatno priča o njihovi pomembni vlogi pri naših prednikih.


kozolci 
Ostale aktivnosti
V bližini prenočišč Miškar se nahaja Bloško oz. Volčje jezero. Umetno jezero je nastalo z zajezitvijo potoka iz katerega se tudi polni z vodo. Predstavlja izletniško točko za kolesarje, motoriste ter pohodnike. Pozimi je idealno za drsanje v osrčju narave, poleti pa za osvežitev in kopanje. Več si lahko preberete na http://blosko-jezero.si/.

blosko jezero


Hrib Slivnica (1114 m) leži nad Cerknico in je priljubljena pohodniška točka domačinov in turistov. Lokalna legenda pravi, da na vrhu Slivnice domujejo čarovnice, ki »kuhajo« vreme in ga pošiljajo v dolino. Na vrhu Slivnice je planinski dom, kjer se lahko okrepčate in uživate v razgledu na cerkniško polje in okoliške vasi.


slivnica 
V zimskem času se že več kot 40 let vsako leto odvija tradicionalno pustovanje, ki se začne v četrtek in konča na pepelnično sredo. Vrhunec prireditev predstavlja pustni karneval, ki poteka na pustno nedeljo, točno okoli 12. 32. po ulicah Cerknice. V njem nastopajo številni gostje iz Slovenije in sosednjih držav ter tradicionalne pustne figure, ki jim poveljuje čarovnica Pramati Uršula. Med velikimi figurami najdemo tudi ščuko velikanko, žabo, podvodnega moža iz Cerkniškega jezera ter zmaja. Predstavljajo se tudi Butalci, liki, ustvarjeni s strani Frana Milčinskega, ki vsako leto v pustnem času prevzamejo oblast v Cerknici in jo na pepelnično sredo vrnejo županu.


ursula pustovanje   
Vse bolj priljubljena aktivnost med gosti je tudi opazovanje rjavega medveda v naravnem okolju. Aktivnost je organizirana s strani Notranjskega parka. V okviru iste organizacije se v poletnih mesecih odvijajo tematske nedelje na temo naravne in kulturne dediščine, lokalne kulinarike in zgodb.  Več o lokalnem okolju in ponudbi si lahko preberete na https://www.notranjski-park.si/.

medved krajinski park